Mai 2014, in sfarsit groapa de var care trona in acest colt al gradinii , a fost total inlocuita. Ce urmeaza de acum incolo in aceasta zona sunt chestiuni de detaliu. Dar dupa cum stim detaliul face diferenta...
Dumnezeu nu te-a creat sa fii o femeie care nu greseste niciodata, ci o femeie valoroasa in lucrul si locul incredintat tie!
LA MULTI ANI!
Te pup si-mbratisez cu drag!
Multumesc frumos, eu oricum am gradina limitata ca spatiu. Daca as avea spatiu, ar fi si mai WOW gradina de flori, dar momentan ne limitam la ce avem! :D
Deocamdata e mult spatiu in gradina rozelor, e aerisit- dar vor creste si la tine tufele de trandafiri si arcadele urcatorilor. Ceea ce nu va fi deloc rau.
Ce loc superb pentru odihna,... iar artezienele..., sunt minunate!!! Ceva asemanator imi doresc si eu. florina.sunphoto.ro/Gradina_rozelor_2014/97933923 Imi place cararea foarte mult, mai ales ca e din piatra de culoare deschisa. Tot asa vrei sa faci si restul?
Aleea spre poarta mica vreau s-o fac cu pavele stil caramida ca sa fie ca si terasele de trandafiri. Imi plac aleile de piatra dar trebuie adusa de departe si nu prea mai am energie s-o iau de la capat...Am avut o experienta cam neplacuta cu tiganii care mi-au vandut 20mp spunandu-mi ca sunt 30mp
Asa-i ! Am un stalp de electricitate in fata curtii care ma irita, dar totusi trebuie sa recunosc ca lumina pe care mi-o imprastie in gradina poleieste atmosfera ! Mai ales cand ninge...si a tot nins !
ce regret ca n-am si eu un conifer in gradina... parca vad ca mai scot un fructifer, doi :)) maine , daca n-o fi chiar asa de ger, o sa fac un Olaf(omul de zapada) in gradina :)), ca si Mosu' a cam gresit si a adus doi..
Nu poti sa-l ratezi pe dl Olaf ! Fii o mama responsabila !
Crezi ca au ceva trandafirii urcatori daca sunt cazuti in zapada ? E mai bine sa-i ridic si sa-i leg ?
Pentru trandafiri zapada este cea mai buna "paturica" impotriva ingetului. In Rusia, cu iarna lor mai aspra, agatatorii se scot de pe suporturi, se leaga manunchi, se culca pe pamant, se acopera cu crengi de brad sau geotextil, in ideea de a fi complet acoperiti de zapada. Eu pe ai mei i-am aplecat cat mai mult spre pamant, chiar i-am musuroit la baza cu zapada.
La radacina au aproape jumatate de metru de zapada, deci aici stam bine ! Partea proasta este la cei cu ramuri lungi care sunt legati in suporti pana la jumatea inaltimii, iar ramurile care arcuiau s-au indoit in jos peste suporti . Sunt cateva ramuri frante la care nu am ce sa mai fac decat sa le tai. Trebuia sa fac miscarea inainte de a ninge...
Pai asta e, daca lasi zapada pe ramurile lungi - nu ingheata, dar e posibil sa se rupa. Anul asta i-am dezlegat de suport si i-am lasat usor aplecati, n-am avut chef sa ma complic cu ce fac rusii. Dar daca pierderile ramurilor vor fi mari, mi-e ca va trebui sa procedam si noi ca ei. Altfel, daca taiem din ei in fiecare an, nu vom avea niciodata arcade imbracate complet cu flori.
Da, cu cei de la Ulmu, in iarna anormala din 2011, cand in sud au fost si -30 grade, s-au innegrit aproape toti, i-am taiat de jos; ce-i drept, n-a murit niciunul.
Grav, imi dau seama ca in grupurile in care activam ( TRandafiri, Trandafiri deosebiti...etc) ar trebui sa functioneze un calendar al lucrarilor in gradina, eventual cu prognoza vremii,. Aceste informatii nu sunt centralizate in grupurile noastre!
In ceea ce priveste protectia a trandafirilor, nu stiu daca e vorba de lipsa de informatie, mai degraba e vorba despre modul de abordare - in Romania trandafirii se protejeaza doar prin musuroire. In cazul agatatorilor, este o metoda insuficienta - nu ai garantia ca ramurile lungi vor supravietui an de an. Din experienta iti spun, e foarte frustrant ca dupa 4 ani, cand de-abia au intrat in forma si au acoperit suportul cu cascade de flori, sa vina o iarna mai grea, care sa anuleze cresterile anterioare. Am plantat, atat agatatori de zona climatica 5, rezistenti pana la -25, cat si de zona 6 care ar rezista doar pana la -15. In prima lor iarna, fiind nou plantati, i-am protejat cu geotextil, anul asta i-am lasat sa se descurce singuri. Dar poate ca exagerez, in zona ta nu cred ca fie asemenea geruri. Imi pun problema eu, care sunt la Brasov.
Sa speram ca noaptea dintre ani e ultima asa de geroasa. Ce temperaturi sunt la tine, ai un termometru de exterior? Ca cei de la meteo cam exagereaza: la Brasov transmiteau c-ar fi -25 la ora 10 si erau exact -12.
Sa speram...nu stiu cate grade sunt dar a fost soare toata ziua si am reusit sa pornesc si sa fac plinul.
A fost foarte frig peste noapte pentru ca iazul este inghetat in adancime, iar scurgerea la bucatarie imi ingheata de obicei la -20 grade. Sper in primavara sa rezolv in sfarsit problema.
Oricum iti doresc un Nou An minunat ! La multi ani !
daca sunt rupti sau cu tulpina pleznita, nu-i misca, daca sunt ok, sa-i ridici usor, trebuiau legati bine, o sa o intreb si pe mama(expertul meu) maine dimineata si si-ti trimit mes dupa.
intr-o carte veche despre trandafiri scria ca urcatorii cu ramurile flexibile se aduc incet pe pamant si se musuroiesc peste iarna.. dar cel mai bine iti spun maine, dupa ce vorbesc cu "babusca"..
Catalpa bungei,sunt cumparati gata altoiti...nu cresc prea mult, raman in aceasta forma fara nicio interventie.
Exista si varianta nealtoita si poate ai si vazut , face flori asemanatoare cu castanul si niste teci lungi, subtiri,cilindrice si verzi.
Pe straduta mea e o Sinagoga in curtea careia creste un asemenea arbore, cu flori liliachii sub forma de ciorchine. Dupa trecerea florilor, apar pastai lungi cu seminte, si cum copacul e chiar langa gard de multe ori am avut tentatia sa iau si eu o pastaie din aceea sa incerc sa pun la germinat. E foarte decorativ mai ales cand e inflorit! Zici ca trebuie altoit ca sa faca flori?
Exact invers ! Cei altoiti nu fac flori.
Fac doar acel ghemotoc de frunze , ca dintr-o carte de povesti cu poze.
Daca pui seminte vei obtine copacul obisnuit, cu flori si pastai si cu port inalt .
Daca vrei un copacel frumos in curte , pune-ti Albitzia (Arborele de matase)
Sunt adorabili, seara isi strang frunzele, si atingerea lor este de matase ! Plus ca infloresc minunat !
Depinde probabil de ,,soi" ale mele au inflorit pana toamna tarziu si le-am scos pentru ca au rasarit altele din semintele lor si le-am lasat pe cele noi sa-si etaleze frumusetea.
E atat de frumos la tine, Florina! O gradina splendida, cum doar in reviste mai vezi! Are mult rafinament, felicitari pentru modul in care ai gandit-o!
De mult n-am rasfoit albumul, dar ma incanta ceea ce vad. Imi place mai ales ca plantele pot respira in voie, nu sunt inghesuite. La mine pana la anul este o adevarata jungla :)).
Sper sa cumpar o bucata de pamant ca sa pot face o gradina cum imi doresc. Tot planuiesc cu sotul :)). De fapt planuiesc eu, el inca mai are rabdare. :D
Tare frumoase imagini! Imi plac mai mult aleile cu piatra decat cu dale, sunt mai rustice, merg tare bine cu trandafirii. Claire Austin si clematita sunt combinate foarte bine. Superb!
Pana acum parfumul cel mai placut l-am descoperit la Lockinvar. (Intre timp l-am scos din gradina si l-am pus in ghiveci. Este mic ca un paianjen si nu da semne c-ar mai creste dar vad ca infloreste...)
Sunt frumosi, iar umbra lor permite altor plante sa se dezvolte.
Ce nu-mi place totusi la ei este ca sunt foarte sensibili la vant si dupa fiecare furtuna li se strica coroana :-(
Ador randunelele, cred ca si-au facut cuib prin vecini, la mine vin doar uneori si se aseaza pe arcurile de trandafiri.
Ieri iesisera cu puisorii la lectiile de zbor !
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.