Deocamdata nu are caracteristicile unui iaz, poate nici nu poate fi incadrat in aceasta categorie, dar am sa numesc asa acest element al gradinii mele. Nu stiu daca a fost o idee buna acest ochi de apa chiar langa foisor si aproape de casa, dar ani de zile in acel loc a fost o groapa si am zis ca trebuie pastrat un pic din ce a fost...
Asa am auzit la cei care au de mai mult timp, ca se pun pe fundul lacului si supravietuiesc...sper asta mi-ar parea rau sa-i pierd mai cu seama ca sunt si foarte scumpi.
E minunat!!!! Imi doresc si eu unul...poate populat si cu pesti , caci la sotul meu ii plac pestii, doar ca nici nu stiu de unde sa incep... :) In jurul foisorului ai umbra? Avem si noi un foisor, dar e destul de umbrit de un nuc mare...in afara de hosta si ferigi (, ce plante as mai putea pune?( asta e proiectul meu pt anul 2015 ) :)
Cu diferite hoste poti sa faci spectacol , la umbra mai merg Astilbele poate si Phloxul. La fel Rododendronii atat ca trebuie sa te ingrijesti ca solul sa fie acid si temperatura sa nu scada sub -17 grade. Depinde ce temperaturi sunt pe la tine.
Eu incerc sa fac umbra in jurul foisorului...Am o salcie mica de 3 ani care la o furtuna s-a rupt de la jumate si care a dat noi lastari. Nici nu stiu daca mai e de incredere mi-e sa nu pice pe foisor.
In poza Brotacica pare mai mare pentru ca am facut-o cu zoomul deoarece la cea mai mica miscare sare pe fundul apei.
In realitate este foarte micuta :-)
Toata gradina pare sa aiba nevoie de umbra la pranz... M-am mai gandit eu la un arc de trandafiri peste el, dar ar trebui sa aiba deschiderea prea mare, si nu stiu daca s-ar vedea bine..?
Ne gandim la ei, ne-am si uitat prin magazine, doar ca nu am vazut nimic sa fie "dragoste la prima vedere" !
Mai am in plan niste modificari la toamna si de aceea nu ma grabesc.
As vrea sa betonez peste folia de cauciuc , ii simt mirosul cand este cald si ma deranjeaza.
Ce frumos! Ai cumparat filtru si ce mai sugera domnul Doncata mai jos? Ma gandesc si eu sa-mi fac un iaz. Al tau ce suprafata are? Nu se aduna tantarii?
Nu, dar apa s-a limpezit singura dupa ce la un moment dat se inverzise. Nu pare sa stranga mai multi tantari ca o gradina fara apa, am fost pe la mama si pe la bunica si ele aveau mult mai multi tantari prin gradina decat mine. Eu mai pulverizez insecticide pe pereti si pe sub banci.
Ca dimensiuni are 5 m lungime si 2 m latime.
Cand se mai strang frunzulite le iau cu strecuratoarea de macaroane. La dimensiunea asta curatarea nu ridica probleme
Chiar doream sa te intreb cum ai aoa in iaz ? A mea este verde.
Inca nu, sper sa nu apara, eu am o fobie ingrozitoare, mi se ridica parul in crestet la propriu cand privesc vreuna
Foarte frumos iaz-ul
O recomandare , daca doriti sa aveti si frunze la nuferi incercati sa ii amplasati intr-o zona cu apa linistita , unde nu sunt stropiti pe frunze .
Iar pentru o filtrare buna a iazului aveti nevoie de un filtru extern si un skimmer
Filtrul extern este un recipient cu mai multe straturi filtrante (bureti , carbune activ ,nisip etc) care se amplaseaza in exteriorul iazului si prin care se recircula apa din iaz , mai multe gasiti aici www.youtube.com/watch?v=E3pDQ1aQgGA ,skimmer-ul este tot un filtru care aduna frunzele si praful de la suprafata apeisi ajuta la mentinerea unei temperaturi scazute a apei de suprafata ceea ce e foarte important intr-un iaz, infilmulet aveti si prezentarea skimmer-ului
Nu.Ele cresc si se ridica singure,indiferent cat este apa de adanca.Daca vrei sa ii lasi iarna acolo trebuie cel putin 80 cm,ca sa nu inghete.Eu ii tin iarna in pivnita,cu apa multa in farfurioara si oricum toamna frunzele se usuca.Iar primavara dau altele si se lungesc pana ajung la suprafata.Si nici ghivecele nu trebuie prea mari,ca sa infloreasca des."Iazul"meu e de vreo 50-60 cm si ii pun direct pe fund.Important este ca prima floare,dupa ce se ofileste sa fie rupta,nu lasata sa se "topeasca"in apa.
Daca sunt prea sus,la vara le e prea calda apa.La 40-50 le e f bine.Cei din natura sunt mult mai jos prinse radacinile.Primavara cand dau frunzele au de crescut sa ajunga la lumina.
Mmm, mai degraba nu . Iazul meu nu este totusi in mijlocul naturii
si stanjeneii de balta au un aspect in anumite perioade mult prea "de balta" Ma gandesc la cateva pietre de rau cu un conifer bonsai aplecat peste...am o imagine in cap dar trebuie sa mai studiez
Cu drag! A meritat efortul tau! Ai facut o treaba foarte frumoasa! Abia astept sa-l vad cu apa, plante si pestisori. Florina, ai de la mine un Big Like :-)
Superb a iesit!Ceva plante acvatice gaseti la Gardener , uite www.gardenstore.ro/plante/plante-acvatice Au la intrare un iaz amenajat foate frumos cu pesti mari, sigur te pot ajuta si cu sfaturi.
Asa-i, si mie mi s-au parut scumpi, dar cand vii in Bihor, si ai timp, poate intri la ei, ca in magazin au mai multe plante decat pe site, poate gasesti si la preturi mai bune.
Daca filtrati foarte bine apa nu e nevoie sa curatati folia iazului , chiar nu este indicat sa o curatati , pe langa algele care se formeaza pe margine se formeaza si o flora de bacterii folositoare
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.